De ce nu acţionăm?


Astăzi am citit câteva articole, referitor la faptul că nu acţionăm atunci când trebuie. Un om poate fi furat, bătut, accidentat, şi totuşi, nimeni nu reacţionează în nici un fel.

S-a întâmplat de atâtea ori, și cel puțin o dată fiecare dintre noi a asistat la o situație de urgență la care nu a acţionat nici unul.

În psihologie se numeşte „efectul trecătorului”.

După cum vedeţi în filmul de sus, Kitty Genovese a fost omorâtă sub privirile a 38 de oameni. Nimeni n-a acţionat!

Voi ce faceţi în asemenea situaţii?  Acţionaţi, sau vă lăsaţi influenţat de oamenii din jurul vostru?

Share

8 comentarii

  1. La un moment dat am participat la un seminar mai „spiritual” să-i spun aşa , şi am învăţat o tehnică- „sometimes you have nothing else to do but to sing a song”!!!
    De multe ori să ne mplicăm înseamnă să atragem asupra noastră ceva ce nu ne aparţine, în schimb îl putem „ajuta” pe cel aflat într-o anume situaţie. Cântecul înseamnă energie care prin intenţia noastră ajunge la acea persoană.

    Nu e vorba de oamenii în jur, e vorba de alte lucruri, te implici în karma cuiva fără a avea nevoie, iar lucrurile e cert că se răsfrâng asupra ta. Psihologia nu ne vorbeşte despre energii, ea vorbeşte doar de „ralitatea” superficială văzută doar în exterior.

  2. este posibil să acţionăm şi „cântând un cântecel”, dar nu cred că poţi salva o viaţă aşa…

  3. Nu am un raspuns..Pe de o parte as actiona,pe de alta parte nu…
    Din fericire nu am fost niciodata pusa intr-o asemenea situatie.

  4. depinde ce intelegi prin a actiona.Eu sunt fata daca vad 2 baieti luandu-se la pumni daca ma bag intre ei nu rezolv nimic dar,pot sa pun mana pe telefon si sa chem politia,salvarea dupa caz.sa te arunci tu cu capul inainte nu este de cele mai multe ori cel mai bun ajutor pt. ca daca esti omorat sau ranit nu ai facut nimic pt cel in cauza

    • faptul că suni la poliţie/salvare înseamnă că ai acţionat. Nu spune nimeni să faci lucruri pe care nu le poţi face, nu spune nimeni să te arunci în apă după cineva care se înceacă dacă tu nu ştii să înoţi. Dar poţi striga după ajutor.

  5. […] intreaba ”De ce nu actionam?” intr-un articol care face referire la faptul ca nu acţionăm atunci când trebuie. Un om poate fi […]

  6. Vrei să ai un blog personal ? Participă la Concursul: Bloguieşte brăilene! ( http://brailablog.info/2010/06/15/concurs-castiga-un-blog/ ) şi poţi câştiga un blog marca E-ProDesign.net
    Tot ce trebuie să faci este să scrii un articol despre oraşul Brăila iar după data de 15 iulie să-ţi convingi prietenii să te voteze.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un comentariu